Vad är bra webbdesign?

Jag tror att alla någon gång har upplevt frustrationen av att klicka sig in på en hemsida som verkligen inte är bra. Den kanske är jättelångsam, krånglig att använda eller bara väldigt ful. Oavsett anledning så är det ingen sida man stannar kvar på utan konkurrenter med bättre hemsidor vinner snabbt en ny kund.

webbdesign

 

Det här handlar i korthet om webbdesign. Webbdesign går inte bara ut på att skapa en snygg och flashig hemsida utan även om att göra den användarvänlig och att öka möjligheterna för till exempel sökmotoroptimering.  

Man kan dela upp webbdesign i tre olika delar. Först kan vi prata om grafisk design. Den grafiska designen är det vi som besökare ser när vi går in på hemsidan. Det handlar om allt från val av typsnitt till att se till att bilderna inte är i fel format och gör hemsidan långsam.

Nästa del kan man kalla informationsdesign. Hur ska informationen på hemsidan fördelas och kategoriseras för att besökaren utan huvudbry ska kunna ta till sig den på rätt sätt?

Till sist har vi det vi kan kalla interaktionsdesign. De flesta hemsidor har ett interagerande moment med kunden. Det kan handla om en webbshop där kunden ska handla, en pokersida där kunden ska registrera sig eller en chatt där kunden ska kunna prata med andra användare.

De allra flesta hemsidor har inslag av alla tre, men beroende på vad syftet är med din hemsida så kan tyngdpunkten behöva ligga på olika delar.